Rabu, 30 Disember 2009

CANDID PHOTO CONTEST


Salam semua.....
Sempena tahun 2009 bakal menutup tirai x lama lagi, aku nk ambil kesempatan ni utk organize satu contest yang aku namakan sbg Candid Photo Contest. Contest ni mudah je. Cuma cari SATU gambar candid korang yang menarik utk dikongsi bersama. Korang faham2 la ek maksud candid tu ape..candid tu gambar yg diambil tanpa kita sedari ataupun gambar kita yg x pandang kamera..lebih kurang mcm tu la..contest ni aku anjurkan until 31hb december 2009 dan pengumuman keputusan akan aku buat pada 1 Januari 2010.. berminat?? So kalau berminat, berikut merupakan syarat2nya..mudah je..
1. Korang mestilah jadi follower blog aku yg x seberapa ni..hehe..(sambil menyelam minum air..nak promote sikit)
2. Namakan entry korang sbg CANDID PHOTO CONTEST
3. Copy gambar di atas tu dan paste kat entry korang..jgn lupa utk link gambar tu ke entry ini ye. Muat naik (upload) SATU gambar candid korang yg menarik (Contohnye spt gambar di bawah).gambar mestilah original dan bukan gambar org lain..
4. Lps upload, jgn lupa leave your comment with the link...nanti aku dan para juri akan dtg melawat..
Ok tu je syaratnye..so apa tunggu lagi??? Jom sertai...hadiah lumayan menanti pemenang2 (maksudnya akan ada byk pemenang la)!!!!!!!!

Selasa, 29 Disember 2009

20 impian


1)Impian Khatam 30 juz al-Quran dalam 30 hari

2)Impian Zikir 100,000 kali Kalimah Toyyibah “Lailahaillallah” dalam tempoh sebulan.

3)Impian Qada’ solat( 5 waktu ) setiap hari

4)Impian Solat Subuh berjemaah setiap hari di Masjid

5)Impian Solat Tasbih setiap minggu

6)Impian berpuasa Isnin dan Khamis setiap minggu

7)Impian Solat Tahajud setiap malam

8)Impian Solat Dhuha setiap hari

9)Impian Solat Hajat setiap hari

10)Impian Solat Witir setiap hari

11) Impian Solat berjemaah setiap waktu solat

12) Impian Istigfar, Berselawat, dan Bertasbih setiap hari.

13) Impian membaca Surah Yasin setiap hari

14) Impian membaca satu petikan hadis setiap hari

15) Impian membaca & merenung Tafsir al-Quran (satu ayat) setiap hari

16) Impian memulakan hari seawal 3.00 pagi setiap hari

17) Impian menunaikan Solat Qabliyah & Ba’diah setiap waktu

18) Impian bersedekah setiap hari

19) Impian bertafakur (30 minit )setiap hari

20) Impian mencatat progres ibadat setiap hari

Isnin, 28 Disember 2009


Break Up Poems

Broken hearts are never healed. They haunt us for a lifetime even if we find someone else. Our past teaches us lessons that make us more aware and more human. Why then do we feel so hurt knowing it can only get better?
Breaking Up
Breaking up with someone you care about is one of the toughest decisions any of us will ever have to go through. Dealing with the pain and heart break is never easy. We just have to live the days as they are set out and not live in the past.
Broken Heart
All of us have had a broken heart. Even if it was a childhood sweetheart who left you for another boy who gave her a lollipop or a ten year marriage ended by adultery.

Jumaat, 25 Disember 2009

cONTEST "tIRU MCM sY"



Baju batik ini adalah baju rasmi jabatan aku. Macam-macam fasyen diaorg jahit sbb kain dah free..hehehehe! Antaranya baju kurung,baju kurung pahang,jubah dan lelaki pastinya berkemeja. coraknya lawa sgt dan berwarna coklat. Kain ini dalam bajet opis aku dalam rm 100 untuk kain batik. Seramai 32 orang kawan2 satu opis pakai baju ini utk dipakai semasa lawatan ilmiah ke Langkawi dan Perlis.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Contest ni sambil-sambil mempromosikan Batik & Sutera Terengganu & Blogshop ni. Berikut adalah syarat-syarat Contest ni:-
Mesti mempunyai blog & menjadi FOLLOWER di Walai Batikku --->udah dibuat dong !
Letakkan Banner Contest ini & Banner Walai Batikku di sidebar anda. Banner tersebut mestilah dilinkkan ke http://walaibatikku.blogspot.com/2009/12/contest-tiru-macam-saya.html & Banner Walai Batikku dilinkkan http://walaibatikku.blogspot.com/ ----> settle!
Letakkan link Walai Batikku di blog list anda ----> settle!
Buat satu entry mengenai contest ini ----> settle!
Uploadkan 1 gambar shj iaitu gambar berpakaian Batik, tak kisah la sama ada anda sendiri @ saudara anda. Kalau bergambar ramai2 nyatakan mana satu anda. tak kisah batik yang anda pakai tu mahal @ murah, pario @ sebaliknya, batik urban ker asalkan jangan berbatik sarung sudah la yer.. ----> settle!
Terbuka kepada lelaki & perempuan ----> diriku gadis
Ceritakan serba sedikit tenttang pakaian batik tersebut ----> settle!
Tinggalkan link entry anda di ruangan komen di bawah
Tarikh tutup contest ni adalah pada 30 Jan 2010

Khamis, 24 Disember 2009

EX-GF / EX-BF(APA PENDAPAT KO ORANG?)


Jiwa sakit bila mengenangkan kisah lama....ex-life with someone we loves. Sedih tidak terkira bila mengenang perhubungan tidak kesampaian. Tapi hidup mesti di teruskan. Anyway walaupun kita telah mendapat penganti, tidak mustahil utk melupakan begitu sahaja kenangan2 lalu..pasti menjadi ingatan.Banyak kemungkinan putus ditengah jalan..curang?tidak serasi?desakan hidup?family?tidak menghargai pasangan(dulunya)?dan macam-macam keadaan.. Stelah sekian lama hubungan putus ditengah jalan, akhirnya mendapat pengganti baru.. tetapi mcm mana jika yg lama datang semula untuk menagih cinta.dan berharap kita akan menerimanya semula? sudah tentu hati akan menjadi serba salah kerana cinta padanya masih ada. sekarang ni dalam dilema antara dua...
Bagi pendapat blogger-blogger dekat sini. Saya ada beberapa pertanyaan :-

1. Patutkah seseorang tu still berkawan dengan ex-nya dan menganggapnya sebagai kawan?(still msg2 berhubung?)
2. Perlukah di merasa bersalah kerana ketidakjayaan dia dalam perhubungan lalu dgn ex-nya dahulu??
3. Patutkah dia merasa bersalah kepada ex-nya jika ex-nya memberitahu tidak terbuka hati dgn org lain kerana tidak dapatkan lupakan dia??(i think ex-nya itu mungkin ingin memancing belas kesihannya..mmm..)
4. Perlukah dia menceritakan dekat pasangannya sekarang betapa kesihannya dia dekat ex dia sbb ex-nya tidak menemui penganti dirinya...dan kalau dia single dia akan menerima ex-nya semula..

Isnin, 21 Disember 2009

First time rasa rajin nk menaip....so? cerita hari ini

*ilang seketika*


Woah!! hari nie aku rasa bersemangat nak menaip blog..hurm..mungkin kerana cik abang kesayanganku baca blog aku takdi...acececeh! :') selalunya aku tak berapa sgt nak menceritakan apa-apa yg terjadi setiap kehidupan aku di dalam blog ini..cukup la sekadar suker-suker join contest dan tambahkan kenalan di sini. Thanks sgt-sgt kepada penganjur-pengajur contest erks yg menyediakan contest yg menarik.insyaALLAH..kalau aku rajin nak anjur contest aku ajak kalian semua... :D bersedialah hari segi fizikal dan mental!

Hari nie aku nk berkongsi tentang kematian hamster ku...huargh....!!! huargh..!! kerana terlepas dalam sangkar nya..dia masuk kat sangkar harimau >>>>


(sangkar kucheng aku laa..huhuhu).

Lepas tu kauorg pun boleh agak kan apa yang kucheng aku si Puteh tu buat..?? Xperlu lah aku cerita panjang-panjang kejadian menyayatkan hati itu..huk! huk!

belleshoppingboutique

Hii... kepada adik2..kakak2..abang..mari2...baca entry nih kalau ada tercari2 something utk dibeli buat hadiah, nk pakai sendiri ke atau ect..ect... sila klik pada banner ini..confirm anda tidak rugi lorrr...survey2.. :D adios!

Contest Shawls@AYUCINTA > Pakai Shawls Sambil Buat Muka Comel.

.........jeng...jeng.....! Dipersembahkan!!!

Syarat-syarat pertandingan :
* Jadi FOLLOWER http://shawlsayucinta.blogspot.com/.
* Snap gambar dengan memakai shawls.
* Buat muka comel/sengal atau yang menggambarkan kepelikan anda.

*sengalkah aku??*


Shawls@AYUCINTA sebuah blog yang menjual banyak shawls murah dan menarik. Ia membuatkan si pemakai tampak cantik menawan walaupun dengan gaya ringkas !

JOM KITA KLIK BLOGSHOP http://shawlsayucinta.blogspot.com/

*Semua boleh menyertai contest ni tetapi yang ade blog je la..:) ---- blog? ada.... :P
*Tak kirela shawls korang beli kat ayu ke tak ke..boleh je masuk.ayu kan murah hati...hik3.. ---acecece...mmg murah hati :P
*Letakkan entry gambar anda dengan ayat yang berbunyi
Shawls@AYUCINTA................................................................... (tidak lebih 20 patah perkataan).
dan dihujung sekali perlulah letak JOM KITA KLIK BLOGSHOP Shawls@AYUCINTA.
http://shawlsayucinta.blogspot.com/ --- udah dibuat.. :P
*Emelkan blog anda ke ayu_cinta2003@yahoo.com untuk ayu mencari pemenangnya. --- dh email check deh!
*Tarikh tutup penyertaan pada 25hb Disember 2009 JAM 12.00 t/mlm. --- fuh...sempat lg!
*Cepatttttttttttt...Mudah bukan.. ---mudah!mudah! mudah!



Ape hadiah-hadiahnye :
PERTAMA :
* Wang tunai RM100.00
* Shawls dari Shawls@AYUCINTA
* Cute Kad dari Shawls@AYUCINTA
KEDUA :
*Wang tunai RM75.00
* Shawls dari Shawls@AYUCINTA
* Cute kad dari Shawls@AYUCINTA
KETIGA
*Wang tunai RM50.00
* Shawls dari Shawls@AYUCINTA
*Cute kad dari Shawls@AYUCINTA
3 HADIAH SAGUHATI
*Shawls dari Shawls@AYUCINTA
*Cute kad dari Shawls@AYUCINTA
APE TUNGGU LAGI..JOM SERTAINYAAAAAAAAAAA.....

Ahad, 20 Disember 2009

D`BOMB PHOTO CONTEST


SAYA RASA PHOTO SAYA PATUT MENANG KERANA sayalah orang yang paling perasan di atas muka dunia ini ! Orang ckp aku perasan. Apa aku kisah? Yang penting aku bahagia dan hepi! huhu!
SAYA TAHU CONTEST NI DARI... kawanku LisaVsKhusairi yang perkenalkan blog ini
Syaratsyarat nye:
Kowang mesti ada blog.. tak kire la hosting sendri or pe2.. n pastikan anda rakyat Malaysia yang duduk di malaysia.. hehe * adiah kowang safety ckit n cepat sampai..lagi pun mahal bayar duit pos.. hehehe ---mmg kat malaysia :D
Amek link I n add kat dashboard kowang.. *ni untuk kowang senang tengok update contest ni t.. lepas contest I ni abez,nak buang link i pun xpe..i phm.. ----dh wat dah.. :D
Sila copy banner kat atas tu dulu, letak kat bahgian mana2 dalam blog kowang.. yang mudah i tengok..npasang kan link blog I ni ok..*dah abez contest, kowang nak buang banner tu pun xpe.. =) i phm -----dh wat dh..huhu
Buat satu posting sticky mode untuk contest ni..kat situ letak photo D`bomb kowang n penuh kan ayat ni..
SAYA RASA PHOTO SAYA PATUT MENANG KERANA…………………………..
(wat la bpe words pun, asal kan 3 baris penuh dengan ayat untuk photo kowang tu..) ---dh pot pet dh..
Lagi 1, bagi tahu I kowang dapat tahu contest ni dari sape n link kan blog dowang..
SAYA TAHU CONTEST NI DARI... * ni sebab, aien nak setiap owang yang join contest aien adalah promoter contest aien.. de hadiah misteri untuk kowang yang tergoda n menjoin contest ni dari blog kowang.. hehe ----dh wat dh siap ngn link ke blog dia lg
email kan link blog entry contest ni kat pinkshoes_yura@yahoo.com.. *utk mengelakkan terlpas pandang.. tq
check ye cik anN..Kot2 ada tak terbuat lg.TQ!

‘STYLE – STEAL’ ZGM


* Ouch! mengoyakan diri like Korean Girl...akhaks! Sape gelak?? Aku sepak. ikut aku la aku nak koya..ada susahkan ko org?? :P *


Cik ZGM, comment erk kot ada menda xlengkap..

TQ :* muaks!

Lady In Red Giveaway




Anyway sekarang nih aku nk join contest ni laks...saje suker2..huhuhu...bosan jugak ngn kerja opis yang xde mana nih..mueh!mueh! terimalah persembahanku... Girl in RED


Syarat2..

1. Buat entry bertajuk Lady In Red Giveaway = done

2. Buat entry Pasal Giveaway nie and upload gamba yg nk dipertandingkan. Cuma 1 gamba jer taw... = done

3. Be my Follower . nie wajib , senang kalau ade ape2 update .. and jgn lupa add me dalam bloglist anda = done

4 . Letakkan banner kat entry ngan side bar berserta linknya sekali = done

5. Jangan lupa Mention about the contest in your entry with links back to this entryrase senang je kot giveaway nie...Contest bermula hari nie sehingga 9 January 2010 , esoknya 10 Jan 2010, keputusan akan diumumkan... = done


Pemenang akan dipilih oleh si penggantin sendiri... berdasarkan 3 ketegori

1. ketegori paling menyerlah ~ rasa dh menyerlah..mueh!mueh!

2. kategori paling sweet ~ aku mmg sokmo manih(sweet lew) akhaks!

3. kategori paling menariklagi ramai yg join , hadiah saguhati mungkin dipertimbangkan..
So .. join .. jgn tak join.. coz my bakal SIL is so Generous !! ~ saguhati pun xper...aku terima seadanya.. :P

Isnin, 14 Disember 2009

Tudung Giveaway Contest "Saat Percutian Indah Aku"


Tempat : Tokyo,Japan
Tahun : 2009
(Alhamdullillah.. Akhirnya aku dapat pergi kenegara orang. Negara pertama aku lawati bersama rakan seperjuangan ku adalah Tokyo.Japan. Tempat yang sungguh nyaman,cantek dan bersih. Orang tokyo memang pembersih orangnya walaupun di dalam toilet diorang xde paip air.huhu! Banyak tempat aku lawati antaranya China town, Toyota factory, Disneyland,Disney water dan banyak lagi..Aku lupa huhuhu...Masa aku pergi tuh suhu kat sana lebih kurang antara 10-25 darjah calcius...grrrrr!!! cejuk! Sepanjang travel dekat tokyo nih memang enjoy!!)
Tempat : Pulau Langkawi
Tahun : 2008
(Time nie wat rombongan budak-budak opis. banyak jugak tempat yang dilawati antaranya Geleria Perdana, Pantai Pasir Hitam, Kedai roti Tun Dr Mahathir apa namanya tah..lupa.. dan banyak lagi.Yang paling banyak memborong di shopping complex..argh! abis duetku..time melancong kat sini ada perkara yang mendukacitakan...huhu..makan malam aku dan roomate aku di langkawi ketinggalan bas persiaran..huargh!!! sedih siot..tp kami berdua telah ubati hati yang lara dengan berjalan-jalan cari kedai makan sendiri akhirnya jumpa dengan tempat jual gift lg..hehehe!)
*klik pada gambar ini kalau nk tgok lebih jelas :)

Syarat2 Penyertaan ialah:
-Mesti ada blog
-Jadi Follower Teratak Comellotte dan add Teratak Comellotte dalam bloglist anda
-Letak banner ini di sidebar blog anda dengan link ke entry ini
-Buat entri mengenai contest ini
-Upload satu gambar saat percutian indah anda. tak kira dalam Malaysia ke Luar Malaysia
-Nyatakan tempat dan tahun anda pergi bercuti. gambar yg menarik,cantik diambil kira
-Tinggalkan link entri anda di ruang komen dibawah
-Tarikh tutup: 15/01/2010

BLACK & WHITE PHOTO Contest

*click atas gambar untuk besarkan image

Meh ramai-ramai join ! (click sini!)


create an entry (bukan Sticky Entry) with the title BLACK & WHITE PHOTO Contest. tidak perlu elaborate panjang lebar because i myself kalau nak masuk contest tak suka buat entry yang bercerita. sebenarnya kalau takat hanya gambar sahaja pun dah mencukupi hehehe ;p tapi kalau nak juga elaborate, i don't mind :)
upload ONE BLACK & WHITE PHOTO OF YOURSELF. ye gambar DIRI ANDA SENDIRI yang hitam putih yuk and leave a comment on this post that will directly link back to your post.
copy the above logo and paste it on your entry and please...link it back to this entry ye kawan-kawan :D (oh ye, you might want to resize the logo to fit your column size. sebab photo ni saya upload guna photobucket!)
this contest ends on 31st December 2009.


I Can Give You More Than Your Husband/Wife Can Give


Hahaha..Is it? Tp I cuma bg love je la.. Sbb org bukannya tahu pun betul ke cinta tu cinta yg ikhlas atau cinta yang berhasrat.. maksud nya is my love for real? Atau hanya untuk mengisi kekosongan di hati? Atau hanya untuk membalut kelukaan? Atau kerana harta? Atau ia benar-benar cinta?Kenapa manusia masih tak puas dengan adanya satu cinta dalam hati? Mengapa manusia masih mengharap ada cinta yang lain? Mengapa manusia masih mengejar cinta yang lain?Mungkin atas kerana nafsu. Mungkin kerana tamak. Mungkin kerana boleh rasa 'I feel that I'm So Hot'.. Chanteknyer aku.. Hensemnye aku..Kerana mengejar cinta, manusia sanggup berbohong. Berbohong atas nama Tuhan pun ada. "Sumpah awak takde org lain? Lillah?""Sumpah, Lillah, saya takde org lain"Padahal..Tidakkah mereka terfikir betapa malunya diri, hinanya diri kerana bersumpah atas nama Tuhan hanya kerana mahu menutup pembohongan untuk mengejar cinta.Teringat pada kisah awal kejadian manusia.. Iblis memujuk Adam dan Hawa supaya memakan buah Quldi yang terlarang. Adam dan Hawa menolak. Namun Iblis berjaya memujuk Hawa agar mengajak Adam supaya turut merasa buah larangan tersebut.Iblis berkata "Aku bersumpah atas nama Allah yang aku tidak berbohong. Makanlah buah ini dan kamu akan lebih bahagia di syurga"Dan apabila mereka dicampakkan ke muka bumi, Hawa merintih memberitahu Adam, "Aku seakan tidak percaya ada makhluk yang berani bersumpah dengan nama Tuhan atas satu pembohongan."Jadi sebenarnya, berapa ramai lagi sebenarnya manusia yang kini seberani Iblis Laknatullah.. yang berani bersumpah dengan nama Tuhan atas pembohongan demi pembohongan?Fikir-fikirkan...

Rabu, 9 Disember 2009

~PERTANDINGAN FOTO CHINTA SUCI~

huhu...nie gambar si dia hantar aku di KLIA ke Tokyo..Hurm...gelagatnya membuatkan pelancong kat belakang aku gelak..xmalu betoi mamat nih..huhuhu..i LOVE HIM SO MUCH!




Nie gambar masa pertunangan aku dgn si dia... ;)




jomla join...tunjukkanlah EKSPRESI CINTA anda melalui Foto Chinta Suci....

Selasa, 24 November 2009

Pink Lady Contest




Sorry guys...aku terpaksa tukar gambar...nie gambar time tunggu train ke gunung stong...nak daki gunung.. time nie dalam beg travel warna pink aku semua dipenuhi baju-baju pink aku... toing! toing!

Hurm...kenapa aku suker pink erks?
Sbb dari kecik lagi mak ayah aku pakaikan aku baju warna pink, that's why aku suker pink..
Alasan lain kenapa aku suker pink? sbb aku raser bile aku pakai baju pink, nampak macam kanak-kanak riang.... :D (sesuai la dgn diriku yang kecik nih..hihihi!) Warna pink nih melambangkan jiwa seseorang dan tingkah laku seseorg sbb orang yang suker pink, mmg berjiwa lembut tetapi sensitif..suker kepada benda-benda yang cute dan mendamaikan hati mereka macam aku lah..
;)

Isnin, 16 November 2009

Apa Sebenarnya Berlaku Disebalik Kejadian Keganasan Penonton Di Stadium Bukit Jalil


AMPANG, November 09, 2009 - Tahniah diucapkan kepada Pasukan Negeri Sembilan kerana menjuarai Piala Malaysia edisi yang ke 84 pada 7hb November 2009. Saya sebagai pemerhati bolasepak ingin memberi komen terhadap kejadian yang berlaku di Stadium Bukit Jalil pada hari tersebut.Saya berada disekitar stadium seawal pukul 11 pagi kerana ingin melihat sendiri kemeriahan suasana sebelum pertandingan. Apa yang dilihat, pihak FAM, Pengurusan Stadium dan Polis yang dari awal mengetahui tiket sudah terjual 85,000 keping tidak mengambil kira kedatangan penonton yang datang dari jauh.

Penonton yang kebanyakannya datang dengan keluarga, ada yang membawa anak kecil. Selain daripada khemah untuk gerai yang menjual jersi dan cenderamata, tiada khemah atau tempat yang tertutup lain di luar stadium disediakan untuk penonton berteduh. Semua sudah maklum yang tiap-tiap petang hujan lebat akan berlaku di Lembah Kelang.Suasana yang tenang pada mulanya telah bertukar menjadi sedikit tegang apabila petir dan kilat sabung menyabung tepat jam 3.30 petang. Penonton yang tiada tempat yang hendak dituju terpaksa berasak-asak kearah pintu masuk stadium dengan harapan pintu dibuka segera. Tiada tujuan lain selain untuk berteduh daripada hujan lebat. Pihak polis dan pengurusan stadium macam buat tak nampak saja apa yang berlaku diluar sana.Padahal anak-anak kecil terpaksa berasak-asak ditengah-tengah lautan manusia. Hujan turun selebat-lebatnya pada jam 4.00 petang. Semua berada didalam risiko disambar petir atau pun lemas dipijak. Semua pihak yang tengok dari dalam stadium hanya memandang sinis hanya kerana mereka tersebut adalah penonton Kelantan yang sememangnya di anak tiri dalam segala hal.

Pada pukul 4.30 petang suasana tidak berubah, hujan makin lebat, penonton tiada pilihan selain menggoncang dan merempuh pagar. Pagar yang dirempuh akhirnya terbuka dan seramai kira-kira 5000 penonton bolos. Pada ketika itu, hanya ada 3 orang polis yang bertugas. Tidak seperti yang digembar-gembur kan dalam berita TV dan Radio sehari sebelum nya yang kira-kira 1500 polis akan bertugas. Disitulah “turning point” kesilapan terbesar yang berlaku, penonton yang masuk tanpa diperiksa oleh pihak pengurusan stadium, FAM, polis dan RELA, membawa segala-galanya.Suka saya bertanya, siapa yang salah dalam hal ni dan siapa yang menjadi tuan rumah didalam perlawanan akhir ini? Pintu akhirnya berjaya ditutup kembali oleh pihak polis pada pukul 5.00 petang. Mulai daripada pukul 5.00 petang baru lah penonton yang berada diluar dibenarkan masuk melalui “official gate”. Tetapi apa yang menyedihkan, beg-beg tidak diperiksa. Ini tidak seperti Perlawanan Akhir Piala FA tempohari di mana beg-beg diperiksa dengan begitu rapi, air mineral berbotol tidak dibenarkan masuk. Tapi pada malam tersebut, bukan setakat tidak memeriksa botol air mineral, beg dan mercun, malah air mineral dijual terbuka di dalam stadium.Tindakan pro-aktif dari pihak FAM dan Pengurusan Stadium Bukit Jalil perlu, berdasarkan pengalaman yang lepas semasa Pertandingan Akhir Piala FA dimana ianya juga membabitkan Pasukan Kelantan. Atau pihak FAM menunggu perkara ini berlaku dan akan menuding jari serta-merta kepada pihak KAFA.Apa salahnya “official gate” dibuka seawal jam 3.00 petang untuk mengelakkan kejadian buruk berlaku. Bayangkan 85,000 manusia berada diluar stadium, dan pihak pengurusan Stadium bercadang membuka “official gate” pada pukul 5.30 petang. Kalaulah “official gate” dibuka seawal jam 3.00 petang maka ia memberi ketenangan kepada semua pihak yang terlibat. Pihak polis dan RELA akan mempunyai masa yang cukup untuk memeriksa penonton secara teliti dan ini akan mengelakkan kejadian membawa masuk mercun dan botol air.Apa yang dilihat, pada pukul 8.45 malam di mana perlawanan sudah hendak bermula, beribu-ribu lagi penonton masih berbaris diluar. Di dalam hati setiap penonton yang berbaris tersimpan “eagerness” yang tinggi untuk menonton perlawanan tersebut. Ini menimbulkan “creating un-necessary tension” terhadap penonton yang masih berada diluar dikala wisel perlawanan dibunyikan. Kenapa perkara ini tiada langsung dibenak mereka-meraka yang bertanggungjawab menguruskan perlawanan ini.Apabila penonton yang bolos akibat dari rempuhan pintu pagar tadi sudah berselerak di dalam stadium, apa lagi yang boleh dibuat oleh pihak pengurusan stadium, FAM dan polis. Mereka hanya menunggu untuk menyalahkan pihak lain. Pihak yang selalu disalahkan ialah KAFA.Kejadian ini adalah 100% diluar kawalan KAFA. Pihak KAFA tidak boleh dipersalahkan kerana mereka bukan yang menguruskan stadium dan mereka juga bukan tuan rumah.Memang semua pihak yang hadir termasuk saya sendiri tidak selesa dengan dentuman mercun yang tiada henti dari permulaan sehingga akhir perlawanan. “Semacam berada di Baghdad” kata pengulas sukan Zainal Abidin Rawop. Tetapi apakan daya, bak kata pepatah, membenteras lebih baik dari mengubatinya.Sekarang, tiada pilihan lain, selain menyalahkan 100% kejadian ini kepada KAFA. Mereka akan didenda tidak kurang dari RM100,000, atau bermain stadium yang kosong atau tidak dibenarkan langsung dari menyertai MSL musim depan. Apabila dilihat dari sudut yang berbeza, “contribution” oleh penonton Kelantan dari segi kutipan tiket, kalau mengambil kira jumlah penonton 65,000 orang, RM 1,300,000 telah berjaya dikutip pada malam tersebut. Tidak termasuk penonton Kelantan yang membeli tiket yang dikhaskan kepada penyokong Negri Sembilan, dan tidak termasuk “consequences cost” seperti jualan jersi, cenderamata, makanan dan minuman pada hari tersebut. Penyokong Kelantan dan KAFA adalah pihak yang kalah dalam segala hal, walaupun kejadian ini boleh dibendung oleh pihak berwajib.Saya sebagai pemerhati sukan ingin memberi gambaran tindakan yang diambil oleh FAM terhadap KAFA dilihat sentiasa berat sebelah. Contohnya kejadian membakar trak polis di luar perkarangan Stadium Kota Bharu, yang tiada kena mengena dengan penonton (peniaga yang bergaduh dengan polis), pihak KAFA juga disalahkan. KAFA didenda lebih RM100,000 dan tidak dibenarkan beraksi di stadium tersebut untuk beberapa perlawanan. Kerugian setiap perlawanan semasa beraksi di Kuala Lumpur juga ditanggung oleh KAFA.Berbanding kejadian penonton masuk ke padang dan ingin menumbuk pengadil di Stadium Ismail Nasirudin Shah di Kuala Terengganu, pihak PBNT hanya didenda RM 5,000 sahaja. Kejadian lontar mercun terhadap pemain Selangor (T. Surendran) ketika meraikan jaringan oleh peminat Terengganu, PBNT hanya didenda RM 6,000 sahaja. Tahap keselamatan pagar stadium tersebut juga tidak melepasi tahap FAM, serta kualiti padang yang teruk seperti yang dikomen oleh jurulatih mereka sendiri (Ken Worden) dan Peter Butler, tetapi pihak FAM masih membenarkan perlawanan diadakan di Stadium tersebut. Kalau lah perkara ini berlaku di Kota Bharu, tindakan berlainan akan dilakukan. Kenapa tidak disuruh pasukan Terengganu beraksi di Kuantan yang mempunyai Stadium bertaraf antarabangsa? Kenapa FAM berdiam diri semasa kejadian memecah cermin kereta dan bas penyokong Kelantan di Perlis? Kenapa FAM berdiam diri apabila pemain Kelantan (Farisham) yang menunggu rawatan ditepi padang tercedera dibaling mercun di kepala oleh penonton Perlis ketika perlawanan separuh akhir tersebut, dimana ianya berlaku terang-terangan di saluran TV1 yang dipancarkan diseluruh Malaysia?Kenapa dilihat “in-consistency” berlaku? Dilihat terdapat keputusan yang “bias” dan bertindak hanya untuk “pleased”kan pihak atasan sahaja. Kelemahan sendiri ditutup rapi. Harus diingat, fenomena bolasepak Malaysia kini kembali diwarnai kerana “turning point” yang dilakukan oleh pihak pengurusan KAFA yang menguruskan secara professional ala EPL dan sokongan peminat-peminat bolasepak Kelantan. Sehinggakan pihak pengurusan Tentera dan KL Plus juga berterima kasih kepada Kelantan kerana peningkatan hasil “gate collection” mereka semasa bertemu Kelantan di Stadium Selayang dan Cheras. Saya berharap pihak FAM membuat pertimbangan yang sewajarnya dan mengkaji dari segenap sudut sebelum menjatuhkan apa-apa hukuman terhadap KAFA.Sekian, terima kasih.

Ir. Azizan Razak,

Jurutera Professional,

Hp : 012-2050538



http://www.kelate.net/component/content/article/35-berita/523-apa-sebenarnya-berlaku-disebalik-kejadian-keganasan-penonton-di-stadium-bukit-jalil

Ahad, 15 November 2009

15 pintu syaitan





15 pintu syaitan yang ada didalam diri kita

- pintu marah
- cinta dunia
- kebodohan (enggan menghadiri majlis ilmu)
- suka berangan angan kosong
- tamak- bakhil
- suka pada pujian
- riak atau sombong
- ujub (merasa kagum)/takbur
- takut dan gelisah- buruk sangka
- memandang rendah pada orang lain
- suka akan dosa
- merasa aman daripada pembalasan "ALLAH"
- putus asa daripada rahmat "ALLAH"

15 Senjata Menghalang Syaitan

- Membaca Bismillah (menjadi kunci pada perbuatan baik)
- Banyakkan berzikir
- Banyakan Beristigfar
- Baca "la i'laha illa anta subhanaka inni kuntu minaz zolimin"
- Jangan tidur berseorangan
- Baca doa pagi dan petang
- Bersugi
- Melaksanakan solat jemaah
- Berwudhuk sebelum tidur
- menutup aurat
- Membaca doa masuk tandas.
- Banyak berselawat pada hati
- Bertaubat, beristighfar
- Banyakan baca Al-Quran
- Membaca surah Yassin setiap pagi

Rumah yang Tidak Dimasuki syaitan

- Rumah yang bersih dari kotoran
- Penghuni membaca "Bismillah" ketika memasuki rumah
- Sentiasa berzikir (ahli rumah menegakkan solat)
- Penghuninya jujur dan tidak berdusta
- Penghuninya memakan makanan yang halal (dan cara mendapatkannya halal)
- Penghuninya mengekalkan silaturahim (sentiasa mesra)
- Rumah yang penghuninya berbakti kepada Ibu Bapa

LeMbaraN BaRu...

Hurm... Apa khabar semua kawan-kawan?? Terima kasih kerana sudi melayari blog aku. Anyway aku baru nak berjinak-jinak untuk menhasilkan blog aku sendiri. Tengok org lain boleh mencoretkan sesuatu yg berlaku dalan hidupnya. Aku ingin jgk mencoretkannya untuk teman-teman aku. Hope sudi-sudilah menjenguk blog yg mcm rumah tidak siap lagi ni okey??

video

Aku suker lagu ni .. aku nk share ngan ko org ..dgrlah erks!

Followers

AKU BLOGGER KLATE ;)

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Ef life

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers