Selasa, 3 April 2012

Vegetables and Steaming times

Nutrien dalam makanan sering kali hilang semasa memasak dengan masa yang berlebihan. Mengukus makanan diutamakan untuk mengekalkan perasa dan nutrien. Di bawah ialah masa belayar panduan ke atas untuk sayur-sayuran.

o Artichokes: Medium 35 untuk 40 minit
o Asparagus: Lembing kurus 3 untuk 4 minit. Lembing tebal 5 untuk 6 minit
o Beans: Hijau, kuning 4 untuk 8 minit. Petala baru 10 untuk 40 minit, bergantung di kepelbagaian
o Beets: Medium 30 untuk 35 minit
o Broccoli: Florets 4 untuk 5 minit. Menikam 5 untuk 7 minit
o Broccoli rabe atau rapini: Tangkai tebal dibuang, daun-daun dan florets dipotong 2 inci 5 kepingan untuk 9 minit
o Cabbage: 1 ½-inch baji tebal 6 minit
o Carrots: ¼-inci kepingan-kepingan tebal 5 untuk 8 minit
o Cauliflower: Seluruh kepala 15 untuk 20 minit. Florets 4 untuk 6 minit
o Corn di tongkol: Mengupas 5 minit
o Greens (chard, kubis): Tangkai tebal membuang, daun-daun merempuh ½-inch jalur-jalur luas 8 untuk 10 minit
o Parsnips: ¼-inci tebal hirisan 6 untuk 8 minit
o Peas: Hijau, menembak 5 untuk 8 minit. Lenggai (salji, gambar gula) 2 untuk 5 minit
o Peppers (panas dan manis): Menahan, pilihan dan memperdua 5 untuk 7 minit
o Potatoes: Baru keseluruhannya 15 untuk 20 minit. Merah keseluruhan atau warna putih 30 untuk 40 minit. 2 inci ketulan 15 minit
skuasy o Winter, pilihan: 1 inci terkopak kiub 12 untuk 15 minit. Kecil mengurangkan separuh 15 untuk 20 minit. kepingan-kepingan o Large 25 untuk 30 minit

Sumber: "Kitchen Companion Williams Sonoma"; "Field Guide kepada Produce" oleh Aliza Green

Nutrients in food are often lost during cooking more so if food is overcooked. Steaming food is preferred to retain the flavour and nutrients. Below is a guide on steaming time for vegetables.

o Artichokes: Medium 35 to 40 minutes
o Asparagus: Thin spears 3 to 4 minutes. Thick spears 5 to 6 minutes
o Beans: Green, yellow 4 to 8 minutes. Fresh shell 10 to 40 minutes, depending on variety
o Beets: Medium 30 to 35 minutes
o Broccoli: Florets 4 to 5 minutes. Spears 5 to 7 minutes
o Broccoli rabe or rapini: Thick stems removed, leaves and florets cut into 2-inch pieces 5 to 9 minutes
o Cabbage: 1 ½-inch thick wedges 6 minutes
o Carrots: ¼-inch thick pieces 5 to 8 minutes
o Cauliflower: Whole head 15 to 20 minutes. Florets 4 to 6 minutes
o Corn on the cob: Husked 5 minutes
o Greens (chard, kale): Thick stems removed, leaves sliced into ½-inch wide strips 8 to 10 minutes
o Parsnips: ¼-inch thick slices 6 to 8 minutes
o Peas: Green, shelled 5 to 8 minutes. Pods (snow, sugar snaps) 2 to 5 minutes
o Peppers (hot and sweet): Stemmed, seeded and halved 5 to 7 minutes
o Potatoes: Whole new 15 to 20 minutes. Whole red or white 30 to 40 minutes. 2-inch chunks 15 minutes
o Winter squash, seeded: 1-inch peeled cubes 12 to 15 minutes. Small halves 15 to 20 minutes. o Large pieces 25 to 30 minutes

Sources: "Williams-Sonoma Kitchen Companion"; "Field Guide to Produce" by Aliza Green

Tiada ulasan: