Selasa, 4 Februari 2014

Senarai AEFI serius

Baru terperasan album ni masih belum punya gambar paling penting of all. Senarai AEFI serius yg tertulis di dalam Garis Panduan Farmakovigilans Keselamatan Vaksin.

So here it is.

Ironic really. Cuz doctors keep saying AEFI sngt jarang terjadi. Malah ada yg kata ia x wujud (quote kata doktor tu, 8 thn sy dh jd doktor, x pernah sekalipun jumpa kes AEFI.) Hello, kalo u x jumpa maka ia x wujud ke? WHO saja la kot kuarkan senarai ni gamaknya ye? saja-saja nk buang masa)

Anyway. Here's another so called RARE AEFI incident -http://anisthebumblebee.blogspot.com.au/2013/09/peristiwa-pukul-2-pagi-ahad-yang-pasti.html?fb_action_ids=622291301126539&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22622291301126539%22%3A441026939345917%7D&action_type_map=%7B%22622291301126539%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

Baby Nasuha x berdosa. Dia x tahu badan dia x mampu tanggung virus dan toksin dalam vaksin. Mak ayah dia juga x tahu yg anak ketiga mereka mungkin x mampu tanggung beban tu, sbb kedua anak mereka yg terdahulu tiada masalah dgn vaksin. Doktor pun mana ada buat test apa2 nk tgk bdn tahan ke tidak. Dalam fikiran mereka, Apa susah. cucuk je vaksin 6 serangkai tu.

6 virus at the same time. and mind u, Nasuha skip cucuk Hep B pada 6m je. maknanya suntikan 5 serangkai Dtap/Hib/IPV telah beliau terima pada usia 2m, 4m dan 5m. Hanya sebab ibu nk dptkan vaksinasi Hep B, maka doktor suggest utk ambil 6 serangkai instead. Hell yeah. Hasilnya? virus dan toksin bermaharajalela dalam badan. Pop yeah-yeah beb depa dlm tu. Ya lah, kata doktor AEFI ni x wujud. xpe je cucuk bende2 ni.

Lawak juga bila Ibu Nasuha bertanya kepada doktor samada ia adalah AEFI, dengan selamba dan yakin doktor mengatakan bukan.

Eh, habis tu yg tersenarai dlm jadual ni apa bende? Baris ke 3, point pertama - Seizures, including febrile seizures (6-12days for measles/MMR, 0-2 days for DTP).

Apa bende tu? Doktor x baca GPF ke? x ingat, x baca atau x tahu?? Doktor macam ni lagi mau percaya ke? Moga-moga laporan mama Nasuha berjaya melaporkan kes AEFI ni. Jangan pula ada tangan-tangan nk benamkan kes agar terkubur begitu sahaja.

Ya, teruskan diulit mimpi indah anda dan tunggu saja kot ada monster ke hantu raya ke untuk kejutkan daripada tidur anda yg maha indah itu.

But for those yg ingin hidup di dunia sebenar, please EDUCATE before you VACCINATE!
Download, print, dan baca Garis Panduan Farmakovigilans Keselamatan Vaksin yg ada diberikan link dlm warkah ibu yg hampir kehilangan anak ini. Carilah ilmu sedalamnya untuk anak anda.

Itulah tanggungjawab kita dalam menjaga amanah Allah ini, sekurang-kurangnya.

*oh ya. sebelum ada yg nk kata ini akibat lewatkan vaksinasi, meh nk kasi sedar sikit. Anak saudara seorang rakan FB lumpuh selepas disuntik DTaP booster di sekolah. awal Julai beliau disuntik dan lumpuh sejak itu. Menjalani therapy di hospital hingga kini. Discharged drpd wad sebelum hari raya aidilfitri. Terlantar di kerusi roda sejak itu, ke sekolah juga dgn berkerusi roda. Hingga kini. So, kes budak ni nk kata apa? nk kene awalkan cucuk pulak ke?* 


~
Fakhron Diyana Fakruddin
~

Tiada ulasan:

Followers

AKU BLOGGER KLATE ;)

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Ef life

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers