Rabu, 10 November 2010

Tak Takut Dosa Ke Syg??

Salam... apa khabar semua...adus..xde idea nk cerita kat blog ni..tp skarang ada cerita hangit yang aku nk cerita... Skrg ni aku nak tanya ko ada bau x busuk kat hati orang?? Aku dh ada jumpa beberapa orangnya yang hati busuk.



Busuk 1: PROMOTION DI PASARAYA

Orang busuk ni kerjanya buat promotion dekat pasaraya. Masa tu aku baru balik sekolah...dan aku singgah dekat pasaraya tu utk membeli belah..Tetiba aku disekat 2 orang lelaki india. Dia promote aku pasal line XX rupanya (maksudnya postpaid lah yg tiap2 ujung bulan masuk bill tu). Aku memang berminat ngn postpaid ni tp aku takut nk guna la...xmampu lagi rasa.
Aku pun tanya beberapa soklan kat diaorang.

Aku : Saya berminat tapi xberani nak pakai lagi. Kalau saya ambik dulu.xbukak lagi simcard ni. bill gerak x?

2 ekor busuk : tak.. kalau u pakai baru bill jalan

Aku : yek ke? kalau mcm tu saya bersetuju la nak ambik

2 ekor busuk : oklah kalau mcm tu. mintak ic cik saya nak fotostat. tolong baca penjanjian ni dan tandatangan ok??

Aku pun duduk kononnya nak baca perjanjian tu...tp haram aku tak faham sbb tulisan kecik satu hal pastu panjang pulak. Aku tanpa berfikir panjang.aku pun tanda tangan. Skali ambik cop jari..hu3..ic aku dah diaorg fotostat. Aku ambik simcard tu terus blah.

Dalam 2 bulan aku tak bukak pun simcard tu..Time tu aku dok asrama. Aku balik umah je aku tgk ada 2 bulan bil tertunggak tidak dibayar...huh! bangsat! penipu!


Busuk 2 : KAWAN BAIK 1 RUMAH

HU3...ini aku tidak boleh lupa... mmg budak ni baik sgt ngn aku. Dia kalau ada masalah apa2 mesti ngadu kat aku. Lebih2 lagi pasal kakak dia yg duk serumah jgk ngn aku. Kakak dia tu bercinta dengan laki orang. ok full stop. So. Aku selalu menajdi kawan mendengar dan juga menolong mana yang mampu utk ringankan masalahnya.. Contohnya. tolong bercakap dengan kakaknya bagi pihak dia.

Adalah satu hari dia beli barang dgn aku. Tapi........... sampailah masa aku berpindah ke kampung halaman aku dan tidak lagi menyewa di rumah itu. mula2 bayar ok. pastu dia pun tel ckp nak kawin guna duit byk dan mungkin start byr lain kali. tapi lepas bulan ke bulan...bulan ke bulan tak byr. Aku call xberangkat. byk kali! sampai aku fed up... last2 aku tel kakak dia.tanya mcm mana. kakak dia yg tolong aku bgtau kat adik dia mintak tolong byrkan duit aku. Skrg aku terfikir... walaupun kakak dia bercinta ngn laki orang perangai kakak dia dalam bab berhutang lagi baik dari perangai dia yg berhutang tapi pyh nak byr.
Aku cakap elok2 maki hamun yg aku terima.. Berhutang ko pandai eh! bayar ko liat! it's ok... ni kat dunia aku xkisah..ko tgok la balasan kat akhirat. Aku takkan halalkan... kerana ko maki aku...ko tidak terus terang ngn aku.dan ko melarikan diri macam pengecut.

Busuk 3 : BUAT TAPI TIDAK MAU BERTANGGUNGJAWAB

Perangai mcm ni pun setan jgk. huh! Ini berlaku pada hubby aku...huhuhu...sian dia. Kereta vios ayah dia. Dia bawak ke Seremban. dan parking kat umah sewa dia. Adalah satu minggu tu dia balik kampung dan kereta vios tu dia xbawak. dia parking kat umah sewa tu sbb dia balik ngn kawan dia. So masa ketiadaan dia tue. housemate dia langgar bontot kereta vios tersebut. Apabila hubby aku balik dia tanyalah. Budak tu ngaku tapi dia ckp xde duit. So aku pun ajar la laki aku camni..ehem..ehem..

Erma spears (10/11/2010 12:32:08 PM): mcm mana kereta 2 abg?
Abg Fezalku (10/11/2010 12:35:10 PM): duk g2 la
Abg Fezalku (10/11/2010 12:35:14 PM): nk wak guano lg
Erma spears (10/11/2010 12:36:31 PM): abg tanya dio molek la..kalu xmampu suh dio byr ansur2
Abg Fezalku (10/11/2010 12:37:17 PM): nk oyak jgk
Abg Fezalku (10/11/2010 12:37:26 PM): nnt la dulu
Abg Fezalku (10/11/2010 12:37:38 PM): serabut etek duk sero ni
Erma spears (10/11/2010 12:39:56 PM): hu3
Erma spears (10/11/2010 12:40:05 PM): ok2
Erma spears (10/11/2010 12:40:16 PM): xpyh serabut2 palo
Abg Fezalku (10/11/2010 12:40:53 PM): rs nk perambat jh kalu dio xse byr
Erma spears (10/11/2010 12:41:05 PM): jgn tension2 deh
Abg Fezalku (10/11/2010 12:40:55 PM): mmm
Erma spears (10/11/2010 12:41:44 PM): abg rs ok ke sbnrny wat keputusan g2?
Erma spears (10/11/2010 12:41:53 PM): takut jadi menda lain pulak
Erma spears (10/11/2010 12:42:06 PM): takut dia wat dajal pula kat abg
Erma spears (10/11/2010 12:42:08 PM): hu3
Erma spears (10/11/2010 12:42:18 PM): mana tau kan hati org
Abg Fezalku (10/11/2010 12:42:04 PM): mmm
Abg Fezalku (10/11/2010 12:42:16 PM): ni rs nk seprak2 jh budak 2
Abg Fezalku (10/11/2010 12:42:47 PM): sepak
Erma spears (10/11/2010 12:45:14 PM): ginilah ni cadangan syg ..kalu abg rasa ok abg ikot...k?
Erma spears (10/11/2010 12:46:56 PM): first abg bincang molek2 tp dgn nada tegas...tanya dia blh x byr ansur2....brp dia mampu...kalu xmampu apa penyelesaian dia blh buat...abg oyak la kereta tu bkn abg punya...kiranya suh byr ansur2 ni kira dh baik dh...abg dh tolak ansur dh ngn dia
Erma spears (10/11/2010 12:47:17 PM): cadangan ke 2:
Erma spears (10/11/2010 12:48:41 PM): kalau dia xnk byr jgk ugut dia wat report polis... contoh ayat : "kalau mcm tu terpaksalah sy buat report polis pasal awk"
Erma spears (10/11/2010 12:49:22 PM): kalau misalnya dia oyak "alah menda2 gini pun nk report?"
Erma spears (10/11/2010 12:49:48 PM): abg jwd lah "dalam undang2 cover" pastu terus blah
Erma spears (10/11/2010 12:50:04 PM): nk sedak lg oyak ada saim kerja pegawai polis
Erma spears (10/11/2010 12:50:12 PM): ok dop
Abg Fezalku (10/11/2010 12:50:29 PM): ekss

* apa pun kalau xnak bertanggungjawab tu mmg org tu bodoh sbb merelakan dirinya berdosa kat orang lain.iyelah mintak maaf pun tak.pastu orang bincang pasar kereta tu suke2 hati die je ckp xde duit.bknnya ckp nak usahakan.lagipun orang yang ko aniaya pun bknnya berduit jgk.So BEWARE K? memang xleh idop ko dalam masyarakat ni.hampezzz..

main kuda lagi bagusss ! amacam?

Tiada ulasan:

Followers

AKU BLOGGER KLATE ;)

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Ef life

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers