Rabu, 23 Mac 2011

Pencuri dan Penipu

Assalammualaikum... nak dengar tak cerita arini?


CER CITE! CER CITE !


Pencuri :

Wokey..citer ni belaku kelmarin tepat pukul 2.15 pm. Aku dapat satu aduan dari seorang user. Dia cakap iPhone4 dia ilang kat tempat simpan barang....fuyooo...barang mahal tu beb! Aku dengan penuh berdedikasi mengambil report user ni (cit! mcm ala2 polis penyiasatan je~~ OOoooOO~~james bond..STOP! sambung citer)


Lepas aku ambik report dari pengadu tersebut, aku pun check lew CCTV...seulang suara CHECK CCTV ye... untuk melihat siapakah gerangan mengambil iPhone4(idamanku tuh) yang tertinggal kat situ. Si pengadu tu masuk kat tempat simpan barang tu dalam pukul 12.30 pm..dia terlupa ambik iPhone dia yg diletakkan atas meja tempat simpan beg. Pada pukul 12.48 pm, ternampak 2 orang student nurse yang mengambil iPhone4 yang tertinggal itu. diaorang mcm membelek2 iPhone mcm tak tau nak wat ape dgn brg yg diaorang temui itu. Mereka pun keluar dari bilik simpan barang . Aku ingatkan diaorang terus keluar dan mengambil iPhone4 tersebut. Rupa-rupanya diaorang berikan kepada PAK GUARD kat situ untuk diberikan kepada tuan punya barang (ish...tak baik betul anggapan aku tadi kan? ;P) . Rupa2nya barang tu dh diserahkan kepada guard. Bila call mula2 boleh call. Last2 dia pergi off telefon tu. Apa kes? hurmmm....aku dah PK buruk2 pasal guard ni.. mesti ada niat nak curi kan? Apa pun kami check guard yg bertugas tadi dan tanya ada tak student nurse bagi sebuah phone yang hilang. Dia dgn muka selamba badak kata phone itu ada ditangannya (pakcik..sepatutnya inform la kat pihak kami ada barang ilang...bukannya bawak balik opis guard pakcik..orang tanya baru wat mari).... Akhirnya budak tu dah dapat iPhone tu balik dan cuba cari contact number 2 orang budak nurse yg jujur itu untuk dikasik hadiah(adik...akak pun nk adiah jugak..hehehe!). Bagus kan apabila kita jadi orang jujur.xrugi pun.kan? daripada mencuri tak tentu hala.iye dak?

Penipu :

Cerita ni pendek jer...ceritanya adalah pasal seorang student doctor ni. Dia ada menyewa 1 bilik study dalam library. Adalah satu masa sbb dah lama dia sewa. Pihak library pun telefon la soh anta balik kunci tu. Dia cakap "saya sibuk xsempat lagi nak gi anta. Minggu depan saya anta". Pastu tunggu la sampai minggu ni .xanta2 jugak kunci bilik tu. Pastu telefon lagi untuk dapat kan penjelasan si bakal doctor ni. Dia cakap dah anta pada hari sekian sekian.... Masalahnya pihak library xterima kunci bilik itu. Untuk kesahihan kami pun bagitau student doctor tu nak check kat CCTV. Adakah betul2 dia anta dan nak check siapa yang ambik kunci itu dengan dia.seulang suara 'TGK CCTV' (wokeh! begitu bergunanya CCTV hehehe~~). Xsempat check CCTV, akhirnya si bakal doctor tu pun mengaku dia tipu yang dia hantar kunci tersebut (ish! xpatut betulkan?) . Dan satu lagi yg mengejutkan pihak library adalah.....rupa2nya budak tu dh pun diberhentikan belajar(xpass exam la kot)..kesian laks..patut la susah nak dtg library anta kunci dan bg alasan macam2 sampaikan sanggup menipu?.....huhuhu..


OKLAH SEKIAN SAHAJA CER CITE CER CITE UNTUK KALI INI..KESIMPULANNYA...BAGUS JUGAK KEGUNAAN CCTV INI BUKAN SAHAJA BLH MENUMPASKAN NIAT PENCURI UTK MECURI,TAPI JUGA BLH MENUMPASKAN NIAT PENIPU UTK MENIPU.

SEKIAN TERIMA KASIH :p chill babe!


Tiada ulasan:

Followers

AKU BLOGGER KLATE ;)

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Ef life

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers